вторник, 16 септември 2008 г.

Google може да прати в океана компютрите за поддържане на търсачките

lev.bg - ИТ
Google може да прати в океана компютрите за поддържане на търсачките



Интернет компанията Google възнамерява да разположи върху платформи в океаните суперкомпютрите, необходими за поддържане на търсачките. Според планове на компанията, за които пише вестник „Таймс”, платформите могат да се намират на до 11 километра навътре във водата. Тези бази данни биха могли да използват енергията на вълните за получаване на електричество, а водата – за охлаждане.
Офшорното им местоположение ще означава също, че компанията вече няма да плаща данъци върху площта, която сега заемат тези центрове. Британският вестник допълва, че увеличаващият се брой центрове за съхранение на бази данни, които трябва да се справят с гигантски потоци информация, е накарал фирмите да търсят начини за намаляване на разходите, главно за електроенергия.
Суперкомпютрите, намиращи се в центровете за данни, които могат да бъдат с големината на футболен терен, използват големи количества електроенергия за охлаждане. За да реши проблема, Microsoft проучва възможността за построявене на такъв център в Сибир, а технологичната компания Sun планира да постави компютрите си в недрата на изоставена въглищна мина в Япония, където ще използва намиращата се там вода за охладител. Така фирмата ще спести около девет милиона долара от разходи за охлаждане.
16.09.2008
сряда, 17 септември 2008 00:01:00

Няма коментари: