понеделник, 15 септември 2008 г.

Магърдич Халваджмян, продуцент: Ще направя 24-часова развлекателна телевизия

Класа - 11 стр.
Магърдич Халваджмян, продуцент: Ще направя 24-часова развлекателна телевизия

Андриана МИХАЙЛОВА

►Програмирането на dancing stars срещу Big Brother е грешка
Какво представлява най-новият ви проект "Всичко по 10"?
- Играта е базирана върху допитване до обществеността. Водещият Иво Андреев репетира с екипа. Има 5 въпроса, с които можеш да спечелиш 500 000 лева. Можеш да се учудиш на това какво мисли българинът.
Наподобява игра, която водеше Дони no TV2 -"Мръсен долен лъжец", но нямаше особен успех.
- Различно е. Не казвам нищо за екипа, който е правил играта на Дони, но я гледах един път и ми беше скучно. Разликата между добрия и лошия продуцент е в процентите успеваемост. Ако направиш 10 предавания и 8 от тях са успешни, значи си добър. Ако само 2 от тях са имали успех, трябва да се откажеш.
Ти си сред успешните продуценти, но имаш няколко големи провала -"Стар академи", "Пълна промяна"...
- Да, "Стар академи", но "Пълна промяна" си беше супер. За успеха особено важно е програмирането. Понякога телевизиите грешат в безкрайното си желание да се борят с конкуренцията.
Изправянето на Dancing Stars срещу Big Brother 4 грешка ли е?
- Да. Big Brother е безспорен лидер от години. Ебала на bTV, че се опитва да се изправи срещу него, но ако зависеше от мен, щях да изправя Survivor срещу Big Brother - Survivor е по-ясен като резултат. Откъде да знаем, че българинът иска да гледа как някой танцува? Това е риск и ако bTV ми бяха предложили да правя Dancing Stars срещу Big Brother, щях да откажа. Вероятността от грешка е огромна.
"Пей с мен" срещу "Мюзик айдъл 2" пак ли беше грешка от същия тип?
- Да. "Пей с мен" се провали, защото тръгна срещу "Мюзик айдъл". В САЩ, докато върви American Idol, зрителят не гледа друго. Няма значение как е реализиран форматът у нас, в основите му заложен успехът. Трябва прекалено много да си вярваш, за да излезеш с нещо побългарено срещу него. В "Пей с мен" бяха инвестирани толкова пари, че е жалко това, което се случи. Сигурен съм, че в момента, в който Слави е решил да прави нещо за Нова тв, те вече са били длъжни да го сложат срещу конкурентен формат, защото е въпрос на доказване, на его. Започват да играят едни фактори, които нямат много общо с бизнеса. Точно този тип състезания са безсмислени.
Защо Слави се провали като продуцент?
- "Сървайвър" и "Мюзик айдъл" получиха добри рейтинги през първия сезон. Не мога да кажа, че са провалени сезони. Проблемът е друг - Слави трудно приема съвети. Но той е такъв, това е част от характера му. Никой не може да го обвинява.
Заровихте ли томахавката на войната с "Шоуто на Слави" заради "Господари на ефира"?
- Съмнявам се, че проблемът със спирането на репортажа е дошъл от Слаби. Той дойде от Нова тв, защото оттам не искаха да хвърлят петно върху Слави» Логично е Нова тв да си пази хората. Защо й трябва репортаж за неизпълнени обещания, когато стартира предаване, 6 което е обещала 500 хил. лева? Нова тв направи грешна крачка, защото приехме поведението й като цензура.
Със Слави отдавна сме се разбрали, че личните ни отношения нямат нищо общо с работата. Преди време той твърдеше, че не можем да излъчваме кадри от неговото шоу в "Господари на ефира". Трябвало да му плащаме за тях и се закани, че ще ни съди. Ако го направи, ОК, ще си плащаме. Но още не знам да ни съди.
Как вървят отношенията ви с Нова тв в момента? Павел Станчев (изп. директор на медията) ли бе причината за конфликтите ви през миналия сезон?
- Не, Павел не е бил проблем. Конфликтът стана, когато се появи Слави в Нова тв, при положение че 6 г. е работил срещу нея. Това беше грешка на Нова тв. И изведнъж Слави стана най-големият й приятел. А такива като мен и Нико Тупарев, които са помагали и финансово на Нова тв, бяхме забравени. Не беше умишлено, но в медията не съобразиха, че с Нико може да се обидим. Нико дори толкова се обиди, че чак си тръгна от тази телевизия.
Слави ли е беше причината, заради която Нико си тръгна от Нова тв?
- Не, оттам започнаха нещата. Впоследствие се случиха и други. И ние бяхме на ръба да си тръгнем. Взаимоотношенията телевизия - външен продуцент са партнъорски. Когато телевизиите решат, че са станали велики, и започнат да ни нареждат, тогава им казваме довиждане. Голяма част от бизнеса ми се гради на тв предавания, но нямам никакъВ проблем да кажа "чао" на всички телевизии. Няма да търпя да ми казват какво да правя. Идвало ми е да бия шута на цялата работа и да си направя една телевизия и сигурно ще го направя рано или късно.
В България е лесно подобно начинание...
- Да, всеки прави телевизии в България, но виждащ какъв е резултатът. Само че, ако направя телевизия, ще бъде както трябва. И тогава ще трябва и Нова тв, и bTV да се съобразяват с мен. Естествено, нямаме сили да я създадем точно такава, каквато си я представям, сами. Имаме обаче чужди партньори, предложения за това и вече работим по въпроса. Конкуренцията между телевизиите трябва да става все по-голяма, защото конкуренция bTV - Нова тв не е конкуренция.
Каква ще бъде твоята телевизия?
- Развлекателна. Друго не ме влече. 24 часа ентъртейнмънт. Не ме интересуват новините. Уморих се да ми казват негативни неща. В моята телевизия ще се излъчват всички развлекателни предавания, които се правят в момента - и на Слави, и на Нико, и на СИА Преговаряш ли вече с останалите продуценти по проекта?
- Отдавна сме говорили със Слави и с Нико, но официално още не съм им предложил. Не ме притеснява дали те ще се включат. Предполагам, че до пет години тя ще е реалност. TV2 и БНТ няма ли да се наредят сред конкурентите на големите?
- Сигурен съм, че TV2 ще бъде сериозен конкурент, но Канал 1 - не. Какви са двата варианта БНТ да е на дъното - или умишлено се прави, защото ще я приватизират, или има некадърно ръководство. Не мога да разбера как с повече от 60 милиона лева субсидия от държавата и приходи от реклама може да те бият дори кабелните телевизии! !! Ако имам такава телевизия и съм й шеф, ще избягам от държавата и ще се скрия. Сега правят нова програмна схема. Пожелавам им успех, защото, ако Канал 1 е третата национална телевизия, конкурент на bTV и Нова тв, ще е супер. Точно от факта, че не са, се дразня. Не мога да си простя, че са беззъба бабичка. Защо в Италия обществената телевизия може да бие частните, а в България трябва да е след кабелните? Искам някой да ми го обясни.
Има ли война между продуцентите в България?
- Война е силно казано, но тепърва ще се появи сериозна конкуренция. При наличието на всички канали, които се появяват и ще имат нужда от продукция, пазарът става голям. Проблемът е, че куцо и сакато смята, че'може да върши тази работа. Дори и големи имена, които са от 10-15 години в бизнеса, както вече казах, не могат да се справят.
Продажбата на TV2 и Нова тв как ще се отрази на вашия бизнес?
- Надявам се пазарът да се отвори, но съм умерен оптимист, защото в България нищо не е нормално. Изведнъж може да се окаже, че е проблем за продуцентите. Досега си знаехме и кътншпе зъби, но пазарът става друг - това значи много нови предавания, много конкуренция, голяма битка за пазарен дял. И работа за външни продуценти, ама за добри. Малките външни продуценти няма да оцелеят.
Изненадах се, че продажбата на двете медии стана едновременно. Но и в това има логика. Бързата продажба на висока цена на TV2 и веднага след това много високата цена на Нова тв поохлади амбициите за покупка на bTV Друго е да я купиш, когато насреща имаш два лъва, които си точат зъбите. И тези, които ще купят bTV, си дават сметка за това.
Реални ли са тези суми?
- Не. Телевизиите са надценени поне три пъти. Нямам обяснение защо, но сумите са неадекватни за пазара. Това са дългосрочни инвестиции.
***
Визитка
Продуцент е на играта "Всичко X 10", която скоро ще стартира В ефира на Нова тв. Роден през 1967 г. 8 Плевен, завършил е режисура В НБУ. Заснел е над 450 музикални клипа и реклами, сценарист и режисьор на няколко късометражни филма. Компанията му "Глобъл Вижън" продуцира и предаванията "Сладко отмъщение", "Море от любов", "Ясновидци" и "Великолепната шесторка" no bTV, както и "Господари на ефира" по Нова тв.
вторник, 16 септември 2008 04:24:42

Няма коментари: