събота, 20 септември 2008 г.

Близо 4 милиона интернет потребители у нас след 5 години

Инвестор - БГ новини
Близо 4 милиона интернет потребители у нас след 5 години



Близо 4 милиона интернет потребители у нас след 5 години
Колко голям е българският интернет пазар и на какво ниво е развитието на онлайн маркетинга у нас?
Отговорите потърсихме от Венцислав Костов, изпълнителен директор на Httpool, една от водещите компании, които осигуряват интерактивни маркетинг решения за пазарите в Централна и Източна Европа.
Преди Httpool Венцислав Костов работеше като медия директор на интернет отдела на Пиеро 97.
– Колко са интернет потребителите в България? С какви годишни темпове се увеличава броят им и какво изменение очаквате в рамките на близко бъдеше?
Около 2,8 млн. към момента по данни на Gemius. Проникването на интернет сред домакинствата е 36%, според Синовейт. Според мен след пет години проникването ще достигне 50%, което е между 3,5 и 4 млн. души.
Мисля, че това ще бъде таванът. Прогнозата ми е базирана и на наблюдение на паралелни пазари, които са по-развити, като темповете, които преследваме в икономическо отношение, съвпадат с техните.
– Надценен или подценен е интернет като канал за достигане до аудиторията?
Категорично е подценен, като се вземат предвид следните сметки: За 2007 г. в България за интернет реклама са похарчени по 3,7 евро на потребител.
Същевременно за телевизионна реклама са дадени по 42,4 евро на зрител, за реклама в пресата – по 25,7 евро на читател, а за радио реклама са инвестирани по 10,5 евро на слушател. Така че подценен е, да.
19..09.08
събота, 20 септември 2008 00:01:00

Няма коментари: