понеделник, 15 септември 2008 г.

Деня на отворените врати

БНТ - По света и у нас 20:00 ч.
БНТ, новини в 20.00 часа



1.Новина
На 14-ти септември добър вечер. За БНТ беше един наистина специален ден.
Специален, но особено приятен, защото въпреки дъжда стотици хора дойдоха при нас за Деня на отворените врати. Те видяха на живо как се правят предавания, някои дори четоха пред камера. Други се запознаха с любимите си лица от екрана. Много от тях бяха категорични, че ще дойдат при нас и следващата година.
Така Денят на отворените врати вече е традиция.
Пето студио на БНТ едва побра днес всички гости, дошли да видят как работим в националната медия. Мнозина бяха тук от любопитство, други пък искаха да видят специално новите ни студиа и декори.
Някои от гостите обаче още с влизането си направиха сериозна заявка за работа в БНТ. И тази година най-голям беше интересът към водещите на националната медия.
Радинела Бусерска: Добре сте дошли. Ако иска, някой от вас може да седне и да почете малко новини.
Зрителка: Добър вечер. Днес беше Денят на отворените врати в БНТ. А сега нека да видим новините от деня.
Зрител: Ето тук до мен в студиото е пълно с хора. От мен и от целия екип ви пожелавам приятна и спокойна вечер.
Дете: Вие гледате спортните новини на БНТ. Добър вечер.
Най–голямо беше любопитството към т.н. аутокю, което позволява на водещите да четат новините, без да гледат към белия лист.
Добрина Чешмеджиева: Да видим как едно хубаво момиче на 25 може да прочете от аутокю новините на БНТ.
Камен Алипиев: Нали аутокюто е най-лесната работа от всички възможни. Казвам, че има две неща, без които не става за спортен журналист и никога няма да станеш – трябва да имаш бърза уста и много бързи реакции. Първо, реакциите и после устата.
Радина Червенкова: Реакция е въобще за всеки водещ. Нямаш ли реакция ...
Не по–малко бяха желаещите да се пробват за синоптици в БНТ. Те се стичаха през целия ден в Студио 4. Някои заставаха пред камерата поединично. Други опитваха по двама.
Младите кандидат-метеоролози показваха невероятна гъвкавост, за да онагледят информацията.
Момченце: Температурите от север-юг ще се понижават, към 15 часа в Северна България ...
Не остана празен и микрофонът, пред който наши зрители споделяха всичко, което ги интересува.
Зрител: Човек се чувства истински щастлив, когато осъществява една своя детска мечта – и това е да дойда тук в БНТ.
Зрителка: От сърце желая на БНТ да бъде винаги най–гледаната и най–обичаната от българския народ, защото тя е първата в България.
Зрител: Имате, така, голям напредък, прогрес в сравнение с това, което съм виждал по–рано и просто съм оптимист за бъдещето и на България, и на вас, защото вие се стараете, поне такова е моето мнение, да отразявате реалността и да бъдете на страната, така да се каже, на хората.
Въпреки опашките и чакането пред вратите на “Сан Стефано” 29 всички наши гости бяха щастливи, че днес можаха да се докоснат до магията на Българската национална телевизия.
Най-нетърпеливите да видят телевизията отвътре се редяха на опашка пред главния вход час преди откриването. В станалия вече наистина традиционен “Ден на отворените врати” тази година две теми бяха основни: екология и медии.
Защото зрителите сте ни най-важни, за втора поредна година, отворихме вратите си вас. Всеки имаше своите очаквания от разходката из коридорите на обществената телевизия.
Дете: Искам да видя водещите от “Яко”. Те са ми интересни.
Зрител: Любимите ми водещи- на първо място Лара Береану, Андрей Захариев, Драго Драганов и всички водещи на новините.
В Деня на отворените врати Българската национална телевизия представи своето ново телевизионно лице. Празникът мина и под знака на екологията.
Уляна Пръмова, генерален директор на БНТ: Днес избрахме зелена тема, заради нашите кампании. Искаме да бъде чисто и зелено, искаме поведението на хората да бъде такова, искаме да обърнем въобще на нашите медийни партньори, поведението на всеки един от нас и да започнем да гледаме на света около нас с очите на тези хора, които изпратиха десетки хиляди фотографии “Най-красивото място на България”. На всяка една от тези снимки спокойно може да бъде изписано „Пази ме!”
Румяна Нейкова, олимпийска шампионка по плуване: Трябва да си пазим България чиста. Повярвайте, България наистина е една много красива държава.
На сцената наградите си получиха призьорите от кампаниите на БНТ „Живей на чисто” и “Снимай най-красивото място в България”. От изпратените ни снимки се убедихме - България цялата е красива.
И напук на лошото време, настроението беше повече от добро. Това със сигурност няма да е последната ни среща. Защото за вас, нашите зрители, вратите ни винаги са отворени.
В Деня на отворените врати раздадохме и награди. Победител в конкурса на БНТ за любителска снимка за най-красивото място в България е адвокат Славчо Първанов от Пловдив. Журито го отличи за серия от осем снимки с пейзажи от Родопите и поречието на Марица.
Адвокат Първанов разпуска от натоварените делници в съдебната зала с разходки в планината. Но не тръгва без любителския фотоапарат, улавящ моментните настроения на природата през различните сезони.
Славчо Първанов: „Всъщност усещането кое е красиво е нещо, което е вътре в хората, а най–красивото място в България трудно бих могъл да посоча. Според мен би трябвало всеки да си оценява и мястото където е, а и да опита да опознае и местата около него. Даже някой би се учудил как в центъра на Пловдив може да се снима такъв пейзаж. Но понякога забързани изобщо не забелязваме каква е природата около нас.
Адвокат Първанов е съхранил кадри от пейзаж от Белмекен, заснет преди години. Преди седмица посетил същото място, но вместо цветя върху поляните заварил разрушени сгради.
Славчо Първанов: „От тази гледна точка хубаво е човек да съхрани на фотография, но още по-добре би било да си го съхраним ние, да знаем, че тази природа не е само за нас, но не и за децата ни, а за много поколения. Би трябвало да я пазим”.
Славчо Първанов приема наградата на БНТ като признание за любителските си умения. Това негово увлечение по фотография му е донесло и награда на списание „Нешънъл Джеографик” за пейзаж от България.

неделя, 14 септември 2008 21:37:44

Няма коментари: