понеделник, 15 септември 2008 г.

Да откриеш златното руно

Пари - 23 стр.
Да откриеш златното руно

Ваня ПЕТРОВА

Ежегодна класация на най-добрите работодатели според сп. Fortune
Търсиш си работа? Да, но не каква да е! По възможност: добре платена, престижна, значима, с примамливи социални придобивки, удовлетворяваща гъвкава заетост, мотивиращи възможности за усъвършенстване и развитие, завладяваща, приобщаваща, корпоративна култура... Хайде да спрем дотук. Мисията невъзможна, отсичаш с песимистично недоверие. Реална фантазия, смея да ти опонирам. Спри се и отдели няколко минути, за да се запознаеш с най-примамливите работодатели в света, които ще ти осигурят всичко, за което си мечтал, и дори повече. За десета поредна година елитното сп. Fortune и институтът Best Place to Work класираха най-добрите компании за работа в САЩ. Отличниците са избрани с помощта на специализирано проучване сред 100 хил. служители от 406 фирми. И победителите са:
Google
Седалище: маунтин вю, калифорния
Интернет шампионът самодоволно се настани на комфортното лидерско място още през 2007 г., като измести оттам Genetech. С общо 761 799-те си кандидати за работа компанията е като жадуван екзотичен остров, на който всеки копнее да се засели. Фактите са красноречиви - ежедневно в отдела за подбор на персонала обнадеждено пристигат над 1300 впечатляващи CV-та от всички краища на света. Разбира се, това не се дължи на някаква заблудена случайност, а на умелата целенасочена политика за управление на човешките ресурси. Безплатна храна, басейни, SPA, фитнес, пълна медицинска осигуровка, опции върху акции и още какви ли не бонуси. В допълнение на безкрайния списък от социални придобивки технологичната компания съфинансира и покупката на хибриден автомобил. Изследване на специализираното сп. Psychology разкрива какво мотивира хората да работят. Възнаграждението е едва на 12-о място, а допълнителните материални стимули се нареждат 16-и. Най-често посочваните причини са: да се занимавам с това, което ме удовлетворява; да постигна нещо значимо; да се уча и развивам; да имам определена свобода и самостоятелност в работата си. Всичките 12 248 съотборници от непобедимия, сплотен и амбициозен екип на Google ценят дружелюбната атмосфера на разбиране, доверие и споделяне, плодотворната почва, която ти позволява да разцъфнеш, и растеж. Корпорацията върви напред за ръка с непоклатимите си идеали и принципи - равнопоставеност, новаторство, усъвършенстване. Над 36% от служителите са от малцинствени групи, а 33% са жени. Всяка година се инвестира в множество обучения, всички имат средно по 120 часа за повишаване на квалификацията и уменията си. Талантливите, нахъсани, инициативни, смели иноватори мечтатели не са евтин ресурс, а безценен капитал. Инженерите могат да използват 20% от работното си време за независими проекти, защото свободата ражда креативността. Не стажът, а качествата са от значение. Хората дават максимума от себе си, когато се чувстват неотделима част от общността, когато истински вярват в идеята. Мащабната и стойностна мисия на Google е да организира необятната световна информация и да я направи лесно достъпна и полезна за всеки. Ние не сме обикновена компания и никога няма да бъдем, с горда увереност изтъкват създателите Лари Пейдж и Сергей Брин.
Един работен ден
Наскоро чух сладникавото, но и с щипка истина клише: ако в понеделник тръгваш на работа с желание, значи си открил призванието си. Свежо, вдъхновяващо и безоблачно понеделнишко утро. С безупречен вид, чаровна решителност и заразителна усмивка отиваш не на парти, а на работа... в Google. Разбира се, следван от най-добрия си приятел - любимия пес. Не ахвайте, в компанията постоянно се прескачат пухкави любимци и това е най-естественото нещо. За да бъдат хората ефективни, трябва да са спокойни, предразположени с хармонична, улеснена творческа среда. Вместо да се вайкаш за самотния си другар, който те чака тъжно вкъщи, когато ти сърце пожелае му хвърляш по един грижовен поглед, а той ти отвръща с обезоръжаващото обичливо джаф. И си щастлив и пълноценен. Атрактивното, елегантно лоби с огромното пиано, красивото осветление и смайващите монитори, показващи хилядите ключови думи, написани в търсачката точно в тази секунда. Декорът се променя с всяко мигване. Гладна мечка хоро не играе, мъдро заключил народът. Да хапнеш, но къде точно, изборът е голям, все едно си в скъпарски хотел all inclusive - златисти хрупкави франзелки с ароматен джинджифил, неустоим гъст, сладостен кленов сироп и парченца карамелизиран ананас, уханни ябълки и екзотичен кокос в Slice Cafe. А може би крехките розови скариди с жасминов ориз, сочна пържолка с деликатесни гъби и симпатични миниатюрни лукчета, задушен фасул с пържени банани, гарнирани с първокласен мед в Oasis Caf? или пък здравословни и вегетариански вкуснотии в No Name Caf?. Какво ще кажеш за изстудена супа от манго и маракуя в Caf? Pintxo 47? Най-добре да поседнеш в Charlie’s Place - душата на Google. Тук е като в кошер, всички са едно голямо семейство, няма теми табу - разговорите са въодушевени, от сложни технически проблеми, пробва ли най-новата щура игра, през световната икономика, жената, колата, децата до разни тривиализми и добронамерени шеги. Позитивният заряд витае във въздуха. Бърза спирка в Snack бара, пълниш джобовете със семки и бонбонки, поглеждаш замечтано към гигантското триизмерно изображение на земята за вдъхновение, вече си готов да допринесеш за световното добруване.
Здрав дух, здраво тяло -след работния ден идва ред на забавлението: плажен волейбол, тенис на маса, видеоигри, футбол, хокей, по някой и друг концерт за разкош, има си и традиционно пижамено парти. Всички осъзнават, че са жизненоважни чаркове от добре смазаната машина Google, уважават се и се подкрепят, няма сведения за неприятни „инциденти” по време на настървената хокей игра. Защо ли в България си нямаме подобни фирмени срещи? Google е лидер, защото безкомпромисно търси тези, които горят във вечния пламък на желанието за съвършенство! Дали компанията е такова уникално място за работа, защото акциите й са близо 500 USD, или акциите й са по 500 USD, защото е невероятно мотивиращ и феноменален работодател, е все едно да питаш кое е първо - яйцето или кокошката. Дай Боже всекиму да се събуди Noogler (на гугълски жаргон - нов в компанията)!
в България
Отличаване на най-добрите работодатели се прави от 2006 г.
Проучването се извършва от международната компания за консултиране в областта на ЧР и аутсорсинга Hewitt Associates. Миналата година бяха анкетирани 13 хил. служители, между които 275 висши мениджъри. Не можем да си кривим душите, развитието на класацията в рамките на 2 години е видимо, но темата топработодатели е все още тъмна Индия. Девизът на българския работещ е: повече пари, по-малко работа! Неотдавна по родните медии шумно се раздухваше, че ние сме едва ли не най-работните в Европа, с не знам колко си часове на седмица. Качество, не количество - тук се крие ключът от бараката! С безразлично дремане пред компютъра, безпаметни кафе-паузи и артистични инсценировки може да го докарваме на работни часове, но не и на производителност и ефективност. То, дори да имаш безгранично желание да си добър и съвестен служител, болезненият сблъсък с масата работодатели - третиращи всички като безлична, сива маса и подхвърлящи ти жалки стотинки, бързо те отрезвява и превръща в хитър Андрешко, който не си дава много зор. Порочен кръг... тема на друг коментар.
***
Quicken Loans
Седалище: Ливония, мичиган
► Етичен, отговорен и стимулиращ, така определят ипотечния заемодател доволните му служители. въпреки бурните студени води на икономическата криза компанията съумя да се задържи на повърхността благодарение на реалистичните си програми и верния си персонал.
► С подчертано недискриминационната си политика, средна годишна заплата от 76 хил. USD и атрактивните си привилегии и материални облаги, вариращи от водолазни курсове до фирмена църква за венчавки, Quicken Loans се окичва със сребърния медал в олимпиадата на работодателите.
***
Wegmans Food Markets
Седалище: рочестър, ню Йоркган
► всички: клиентите малки и големи, служителите - касиери и топуправители, са влюбени в прочутата верига от 71 уютни и богати супермаркета. отношението, възможността за бързо изкачване по стръмната корпоративна стълбица и многото бонуси осигуряват на фирмата почетното трето място във висококонкурентната надпревара.
***
Текст под снимка
в усилено търсене на работата мечта...
***
Текст под снимка
С безупречен вид, чаровна решителност и заразителна усмивка отиваш не на парти, а на работа... в Google
***
Текст под снимка
За десета година сп. Fortune отличи американските работодатели шампиони
вторник, 16 септември 2008 03:06:56

Няма коментари: