неделя, 24 февруари 2008 г.

Царят на блоговете

Царят на блоговете
сп. BusinessWeek
– стр. 52-5
Как американецът АндрЬ Полсън гради интернет империя в Русия
От Джейсън Буш, BusinessWeek Андрю Полсън умее да превръща срещите си с богати и известни хора в бизнес. В края на 80-те роденият в Ню Хейвън младеж става моден фотограф, след като се сприятелява с дизайнери и модели в Париж. През 1993 руският бари-тон Дмитрий Хворостовски го кани на парти в Москва, където Андрю среща редактор от местно бизнес издание. Скоро след това Полсън се мести в руската столица и поема изданието, чийто издател е французин. През 2005 Андрю се запознава случайно с потайния руски банкер Александър Мамут. Двамата се заприказват и Мамут приема да финансира ново начинание на Полсън. Двамата основават компанията SUP-Fabrik, насочена към създаването на онлайн проекти. През декември SUP прави удар с покупката на LiveJournal - уебсайт за блогъри и социална мрежа, собственост на Six Apart, софтуерна фирма от Сан Франциско. Това е най-голямото изкупуване на американска интернет компания от руска фирма. Според московски медии SUP плаща около $30 млн. за LiveJournal, макар че Полсън отказва да уточни сумата.
LiveJournal е дребен играч в САЩ, където има само 3 млн. юзъри, в сравнение с 35-те млн. на лидера Blogger. Ho в Русия се оказва четвъртият по големина сайт и най-големият сред блогърите - с 8 млн. уникални посещения месечно. Днес терминът "же-же" (накратко от Живой журналь, рус. - LiveJournal) е синоним за блог.
49-годишният Полсън открива популярността на LiveJournal в Русия през 2006. През октомври същата година той подписва лицензионен договор да управлява руския сайт. И под негово ръководство посетителите се увеличават с 80% през миналата година. Полсън прогнозира, че през 2008 те ще нараснат с още 60%. Той не изключва още придобивания, но се надява да използва LiveJournal, за да привлече юзъри към другите начинания на SUP - като спортния сайт Championat.ru.
Но преди това президентът на SUP ще трябва да потуши брожението в руската блогсфера. Сделката за LiveJournal разпалва страстите сред много юзъри, решили, че надушват заговор на Кремъл да задуши дебата преди изборите за президент на 2 март. И тъй като главният офис на компанията е в Москва, на спец-службите ще е по-лесно да подслушват политически недоволните, твърдят блогърите. "LiveJournal ... е единствената платформа за свободно слово в Русия", така че Кремъл "има защо да се страхува" написва блогър с прякора Семестър.
Полсън отхвърля такива тревоги. "Съдете за нас по действията ни - казва той. - Откакто SUP завзе руските страници, нямаме проблеми."
Полсън ръководи империята си от луксозен мезонет, разкриващ панорамна гледка към центъра на столицата. Във фоайето на 15-ия етаж те посреща копие от оригиналния плакат на Анди Уорхол с консервната кутия от доматена супа Campbell's, което е и игра на думи с името на компанията (SUP идва от Single User Portal, но на руски означава "супа"). Син на преподавател по литература в Johns Hopkins University, Полсън завършва френска филология в Йейл през 1981. "Всички учеха 6 бизнес и юридически университети, преследвайки огромни богатства на различни капиталови пазари", спомня си той с отвращение. Това не е животът, за който мечтае, и Полсън пристига в Париж с намерението да пише романи. И си плаща сметките, като за три месеца отскача до Ню Йорк, за да работи по 100 часа седмично като машинописец в адвокатски фирми.
След като прониква в света на модата, снимайки личности като Ив Сен Лоран и Пако Рабан, през 1992 Полсън основава рекламната агенция Pourriture Noble (Благородно загниване). После се мести в Москва и ръководи първото цветно руско бизнес списание "Деловме люди". Издава и други списания, които фалират. Но през 1999 Полсън уцелва печелившата формула с "Афиш" - гид за културния живот в Москва, излизащ два пъти месечно. Нощният живот в столицата процъфтявал, а "Афиш" бързо се превръща в най-продаваното списание. През 2005 Полсън го продава на издателството Проф-Медиа, притежавано от магната Владимир Потанин. И с получените пари решава да стартира онлайн бизнес. Не знае точно какъв, но в Русия "интернетът се развиваше с невероятна бързина, базирайки се на навлизането на широколентов интернет и възможността да се правят истински пари и солиден бизнес." Но защо трябва да погълне бързо останалата част от LiveJournal, както прави със SUP? Заради опасенията, че Six Apart могат да продадат LiveJournal. Един нов собственик би усложнил доходната сделка на SUP, ръководейки руските страници на сайта. Освен това Полсън вярва, че SUP има глобална перспектива, която ще й помогне да разшири сайта и в други страни.

Няма коментари: