четвъртък, 28 февруари 2008 г.

Брюксел наказа Мicrosoft с рекордна глоба от 899 млн. EUR

Брюксел наказа Мicrosoft с рекордна глоба от 899 млн. EUR
в. Пари
Мария ГЕОРГИЕВА

Санкцията се налага, защото гигантът не успя в продължение на 3 години да изпълни исканията на ЕК Софтуерният гигант Microsoft беше глобен с рекордните 899 млн. EUR. Компанията е първата от 50 години насам, която ще трябва да си плати за неспазването на антитръстово решение, коментира Нели Кроес, еврокомисар по въпросите за конкуренцията. Тя изрази и надеждата си последната глоба да сложи край на несътрудничеството на американската група. Начало Още през 2004 г. корпорацията беше осъдена за злоупотреба с доминиращата си позиция на пазара за компютърни операционни системи и беше призована да осигури пълна и точна техническа информация, с която да даде възможност на конкурентите си да развиват продукти, работещи с Windows. Наказания Настоящата глоба се отнася за несътрудничеството на компанията в периода юни 2006 - октомври 2007 г. Предходните години бяха покрити от предишно наказание от 280 млн. EUR.
Детайли
► Ако компания не плати наложена й от ек глоба, достъпът й до европазара може да бъде затворен. Досега няма случай да не е платена глоба, наложена заради неспазване на евроразпоредбите.
► Платените глоби постъпват в общия бюджет на ЕС, който не се увеличава със сумата им, но се намаляват вноските на държавите членки в бюджета.

Няма коментари: