сряда, 27 февруари 2008 г.

Забраняват кинокадри с цигари в САЩ


Забраняват кинокадри с цигари в САЩ


дата : 27 февруари 2008 г. 11:37 ч.


"Дай ми огънче...Вече не пуша. И освен това мисля, че тук е забранено. Мислиш ли, че рискувам да ме експулсират заради това?Подобна сцена в американски филм скоро няма да може да бъде гледана от млади зрители.
Кампания, лансирана от щата Ню Йорк, предвижда забраната да бъде наложена на всички филми, гледани от лица под 18 години. Здравните организации в САЩ са във възторг. Джонатан Полански работи за една от тях. Според този преподавател в Университета в Сан Франциско киното е най-могъщата сила, създаваща пушачи в света: "В САЩ 127 филми, излезли на екран тази година, показват пушачи, което прави две трети от американската продукция.
80 % от филмите, номинирани за наградата "Оскар", показват пушачи. Филмите са нещо като рекламна витрина на големите тютюневи компании. И така е от началото на киното. Когато гледаме класическите филми, се питаме какво би бил филм като "Казабланка" без цигари. Ето защо следва да се запитаме и как американски компании производители на цигари като "Лъки страйк", "Честърфилд", "Кемъл" се окуражили кино-индустрията, за да се пуши във филмите? Ето как: те са плащали в брой на актьорите във филмите, за да им правят реклама във филмите, по списанията и по радиото през 20-те и 40-те години."
Излиза, че актьорите все по-рядко ще подръпват от цигарата на екран. Според Йожен Орензи, критик в "Кайе дю Синема" забраната е в духа на времето. Цигарата е символ, който ще си остане най-вече в уестърните. "От доста време нещата се промениха.
Относно цигарата в киното могат да се кажат много нещата - това е означавало чар, но и злост. Това е друг начин да се артикулира жест. Априори никой не е имал нещо против цигарата.
В киното от 80-те и 90-те години цигарата вече идва да каже нещо. Ето го лошият, ето злодеят...Обществото вече не е "пушещо". В Америка пушат повече. Тоест ако някой пуши, той е вече "престъпник". Киното вече предвижда ограничения срещу пушенето. И обратното, насърчават се филми, които разясняват вредата от пушенето. Информацията е на РФИ.

Няма коментари: