събота, 1 март 2008 г.

CME: Продължаваме да търсим ТВ канали за продан на Балканите

CME: Продължаваме да търсим ТВ канали за продан на Балканите
investor.bg
Листнатата в САЩ медийна компания Central European Media Enterprises (CME) продължава да проявява интерес към покупката на телевизионен канал в редица държави на Балканския полуостров, казаха от компанията за Investor.bg.
По думите на директора корпоративни комуникации Романа Томасова компанията за момента няма конкретни планове за пазара в България.
Тя обясни, че стратегията на CME предвижда да оперира един от водещите ТВ канали в страната, какъвто в момента в България не се продава.
„Не бихме стартирали с малък канал, който след това да развиваме и налагаме”, каза тя.
По думите й така са започнали в някои държави като Чехия и Румъния, където след промените са спечелили лиценз за излъчване и са създали силна телевизионна марка. В момента компанията притежава пет канала в северната ни съседка.
Запитана дали CME би проявила интерес към установяване на партньорства с местна телевизия на някои от пазарите в региона Томасова каза, че компанията има такава практика. „Именно това е и начинът, по който стартирахме в някои от страните. Установихме партньорство с местна компания, която след това придобихме”, коментира тя като добави, че акционерите на CME обаче държат да притежават мажоритарен дял в такива партньорства.
Романа Томасова допълни, че телевизионният пазар на Балканите е много интересен и компанията продължава да проучва различни възможности за придобивания. Като пример тя посочи страните от бивша Югославия, които въпреки че не са част от ЕС, привличат вниманието на компанията.
„Имаме операции в Хърватска и Словения, затова смятаме, че можем успешно да влезем и на други пазари от бивша Югославия и да търсим синергия между дейностите ни в този регион.”
От компанията заявиха, че за момента не проявяват интерес към пазара в Гърция, докато Турция представлява особен интерес.
Компанията искаше да придобие турската телевизия ATV-Sabah, но не може да участва в конкурса, тъй като турското законодателство забранява чужда фирма да притежава в турска медия дял, по-голям от 25%. В крайна сметка конкурсът бе спечелен от останалия единствен участник – турският Calik Holding, който плати 1,1 млрд. долара за телевизията.
В края на миналата година стана ясно, че Calik Holding преговаря със CME, както и с немската RTL Group, за продажбата на дял от 25% в ATV-Sabah.
В Централна и Източна Европа CME присъства на пазара в Чехия, Хърватска, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Тя има планове и за пазара в Русия, където също може по-скоро да търси възможни партньорства отколкото директни изкупувания.
Вчера CME, която е листната на Nasdaq и на борсата в Прага, съобщи за 39% увеличение на приходите си за 2007 г. до 840 млн. долара.
29.02.2008

Няма коментари: