понеделник, 3 март 2008 г.

Медведев събра гласовете на над 50 милиона руснаци

Медведев събра гласовете на над 50 милиона руснаци

дата : 3 март 2008 г. 8:42 ч.
Медведев печели 70,2 на сто от гласовете. Снимка: ЕРА/БГНЕС



За Дмитрий Медведев са гласували над 50 милиона руснаци от 108 милиона с право на глас, съобщи Централната избирателна комисия. Това е абсолютен рекорд за президентски избори в Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

Предишният рекорд беше поставен от Владимир Путин през 2004 г., когато за него гласуваха над 49,5 милиона избиратели. На изборите през 1991 г. първият президент на Руската федерация Борис Елцин събра 45,6 милиона гласа.

По последни данни на ЦИК въз основа на 97 на сто от протоколите Дмитрий Медведев печели 70,2 на сто от гласовете, следван от Генадий Зюганов със 17,8 на сто, Владимир Жириновски с 9,4 на сто и Андрей Богданов с 1,3 на сто. Избирателната активност в Русия е била 69,6 на сто, уточни ЦИК.

Президентът на Русия Владимир Путин и победителят на състоялите се днес президентски избори Дмитрий Медведев се появиха заедно тази вечер на младежки концерт на Червения площад, организиран по инициатива на движението "Млада Русия", съобщи ИТАР-ТАСС.

Медведев, облечен в дънки и кожено яке, обеща пред близо 20-те хиляди младежи, събрали се на площада въпреки дъжда и вятъра, да следва курса, започнат от Владимир Путин.

"Имаме възможност да се развиваме както през последните години. Да поддържаме стабилност, да подобряваме качеството на живота. Убеден съм, че трябва да съхраним курса, предложен от президента Путин", посочи Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Новоизбраният президент благодари на всички, които са гласували за него. "Заедно ние сме две трети от населението на нашата страна", допълни той. Владимир Путин поздрави Медведев за избирането му на президентския пост, като изтъкна, че това е станало в "строго съответствие с конституцията и в сроковете, предвидени от закона".

Сегашният президент изрази увереност, че победата на Медведев е доказателство, че политиката от последните 8 години е била успешна.

По-късно на пресконференция Медведев заяви, че президентът, а не премиерът ще ръководи външната политика, чиято основна цел ще бъде защитата на руските интереси чрез всички законови средства.

Медведев съобщи, че първата му визита в чужбина като държавен глава ще бъде в някоя от страните от ОНД. "Ние нееднократно подчертахме, че за Русия основен външнополитически приоритет са отношенията със страните от ОНД", посочи той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Новоизбраният президент каза също, че ще определи състава на новото руско правителство и на президентската администрация в тясно сътрудничество с Путин. Между двамата отношенията ще се градят на приятелство, партньорство и доверие.

Няма коментари: