събота, 8 март 2008 г.

Жената на Лачев рекламира "Булгартабак"

Жената на Лачев рекламира "Булгартабак"
в. Телеграф
Драгомир АНТОНОВ Катя ИЛИЕВА
900 000 евро е изхарчил "Булгартабак" за реклама на цигари във Ватикана, Италия и Сан Марино. Дали папата е пропушил българско "Виктори", още не е известно. Но гигантската сума за реклама е отишла при Мирела - жената на Христо Лачев, изпълнителен директор на "Булгартабак".
Благият семеен бизнес е установен от вътрешна проверка, назначена през септември 2006 г. Само един-единствен ТИР с цигари е продаден след мощната рекламна кампания.
Кампанията
Баснословната сума е пръсната, въпреки че предварително проучване е показало, че нашите папироси нямат реален шанс да се наложат на пазара в тези държави. Към тях интерес биха проявили само родните гастербайтери. В Сан Марино и Ватикана те не са много. Освен това проявили интерес само към "Виктори".
Информацията, че рекламната кампания е започнала преди фирмата да осъществи износ за тези държави, бе потвърдена и от бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Георги Кадиев.
Кадиев уточни, че след приключването на проверката в "Булгартабак", фирмата е продължила да изнася цигари за Италия. Продуктите й обаче са останали нерентабилни, и се оказало, че пръснатите 900 000 евро са отишли на вятъра, тъй като цигарите почти не се търсели.
Позиция
"Износът започна едва месеци, след като са били наливани парите за реклама. Не знам дали това е маркетингов трик, но на нас ни се стори странно", добави Кадиев. - Констатирали сме странности, но за нередности тогава не успяхме да съберем доказателства. Сигнализирахме бившия министър на икономиката, и аз мисля, че той стори каквото е нужно. Всички тези странности са част от оперативната дейност на компанията, за която отговаря изпълнителният директор Христо Лачев".
стр. 8

Няма коментари: