понеделник, 3 март 2008 г.

Европейският печат изразява съмнения в честността на изборите в Русия

Европейският печат изразява съмнения в честността на изборите в Русия

дата : 3 март 2008 г. 9:09 ч.
Европейската преса днес изказва съмнения в честността на вота и се пита дали ще се стигне до разделяне на властта. Снимка: sxc.hu



В първите коментари за президентските избори в Русия, спечелени с над 70 процента от Дмитрий Медведев, европейската преса днес изказва съмнения в честността на вота и се пита дали ще се стигне до разделяне на властта между новия президент и Владимир Путин, съобщава Франс прес.

Германските всекидневници смятат, че изборът е бил манипулиран и изтъкват възможността за забавяне на икономическия растеж, което може да усложни задачата на Дмитрий Медведев.

"Ритуалът на демокрацията беше дотолкова изпразнен от съдържание, че според повечето руснаци и да бяха гласували, и да не бяха гласували, резултатът щеше да е един и същ", пише "Зюддойче цайтунг".

Медведев като че ли ще има по-трудна задача от Путин, прогнозира вестникът от Мюнхен. Вярно е, че петролът се продава все така скъпо, но икономическият растеж в Русия губи сила, допълва "Зюддойче цайтунг" и се пита дали руснаците не са гласували за Медведев с надеждата, че той ще продължи растежа.

За "Франкфуртер рундшау" президентските избори бяха манипулирани по същия начин като парламентарните през декември. Британският "Дейли телеграф" изтъква с ирония, че както през съветската епоха, руснаците се втурнаха като луди към избирателните урни.

Целият свят знаеше кой ще спечели, но те се опитаха да придадат демократичен привкус на изборите, посочва вестникът. Италианският печат също изразява съмнения в редовността на вота.

"Триумф за Медведев, който нямаше съперници" е заглавието на "Кориере дела сера". За "Република" победата на наследника на трона на Путин изглежда по-малко внушителна заради напрежението, което се създаде между Москва и международните организации и което накара ОССЕ да не изпрати наблюдатели.

За полския "Газета Виборча" интригата едва сега започва. "След като положи клетва на 7 май, новият президент ще трябва да реши кой в действителност ще управлява страната и какъв да е политическият му режим", посочва вестникът.

Няма коментари: