неделя, 2 март 2008 г.

Рекламите по фасадата на НДК били незаконни

Рекламите по фасадата на НДК били незаконни
в. Труд
Вангелина МИХАЙЛОВА
Всички реклами, които са разположени върху фасадата и покрива на НДК в центъра на София, са незаконни. Това заяви вчера шефът на дирекция „Реклама" към Столичната община Евгени Радев. Кметският инспекторат трябвало да отиде и да издаде предписание на ръководството на двореца за доброволно демонтиране на съоръженията. В противен случай глобата можела да е до 50 000 лв.
„Никой не ми е изпратил копие от решението на общината за въвеждане на
такса за правото на реклама или някакъв друг документ", заяви шефът на НДК Христо Друмев. Според нова наредба на общината с такса за право на реклама се облагат всички пространства, независимо дали са общински или частни. Експертите по реклама на кметството и Столичният инспекторат вече проверяват за незаконни реклами по фасади и покриви на сградите в центъра на града. Инспектирани са 82 рекламни елемента, от които 34 се оказали незаконни, а за 20 обекта нямало никакви документи и били поставени в разрез с изискванията на наредбата. Глобата за физически лица е от 100 до 5000 лв., а за фирми - от 1000 до 50 000 лв.
Столичният инспекторат вече е издал актове за общо 73 000 лв., а за други 20 случая наказателните постановления са изпратени при кмета Бойко Борисов за подпис. Радев обясни, че и рекламата на БТК върху покрива на офис сграда в кв. „Лозенец" също не отговаря на изискванията и компанията ще трябва да я махне или да постави друга. „Съоръжението е борд на покрива и трябва да е ажурно, а не плътно", обясни експертът. До момента в дирекция „Реклама" били постъпили 256 декларации за плащане на такса от частници за общо 300 обекта. Внесени били 144 проекта за поставяне на рекламни съоръжения в частни имоти. Документи се подавали и в дирекция „Архитектура и градоустройство".

Няма коментари: