неделя, 2 март 2008 г.

Приятел в публиката се познава

Приятел в публиката се познава
сп. Бизнес Юг
„Игра за милиони'', „Стани богат", „Един срещу всички", „Треска за злато" предлагат не само големи печалби, но и терен за шмекерии Във Великобритания те канят да опиташ късмета си в тв играта „Who wants to be a milionaire?", m. е. „Кой иска да бъде милионер?". В България въпросът може да звучи като „Who wants to be a peisoner?". Причината са опитите за измами в състезанията, от които се печелят стотици хиляди левове. Последният скандал се разгоря около „Игра за милиони". Преди това съмненията за шмекерии в „Стани богат" и „Един срещу всички". Участници бяха обвинени, че са в комбина с хора от екипа или от публиката. Имаше и саботажи на състезанията с папарашки снимки от мобилни телефони.
Преди дни продуцентска къща GND и шефовете на кабелния канал ТВ7 съобщиха, че в тяхната „Игра за милиони" е засечен опит за измама. Шашмата била прецедент в най-щедрото гейм шоу в родния ефир, в чийто първи сезон бяха спечелени над 600 000 лева. През юни заподозреният в манипулация Чавдар Михов извоюва най-голямата печалба в историята на родните тв игри и риалитата - 319 680 лева. Според организаторите обаче той се издънил на последвалата проверка с детектора на лъжата, която трябвало да покаже играл ли е честно. Преди да застане пред водещия Даниел Цочев. всеки състезател подписвал специална декларация. Според нея продуцентите имат право да го проверят, ако ги усъмни. Тест с полиграф обаче не бил споменат в документа. GND поискали Михов да седне на детектора, след като го гледали под прожекторите и поведението му им се сторило съмнително. От фирмата поясняват също, че са поискали и прокурорска проверка за събитията в спорния юнски брой. „От „Игра за милиони" Може да изтече информация
и злонамерен състезател да се възползва от нея. Възможно е участникът да познава поне един от 12-те асистенти на водещия и той да му издаде съдържанието на свитъците с коефициентите, които помощниците държат. Ако предварително разбере цифрите, ще си тръгне с милиони", коментира изпълнителният продуцент на шоуто Магърдич Халваджиян. Неговата фирма „Глобал вижън" подготвя въпросите и реализира формата на холандската компания „Ендемол". ТВ7 се усъмнява в Чавдар, след като той три поредни пъти избира стратегия, която му носи една от най-големите възможни печалби. „Съмнения има и д-р Томов от Центъра за психологически изследвания .Диаконсулт", който провежда детектори от години. Сигурен е, че отговорите на Михов не са искрени. Все пак обаче
става дума за косвени доказателства - за каквито се считат показанията на полиграфа. Затова няма нищо лошо и компетентните органи да разпитат когото сметнат за необходимо и да направят съответните заключения. Ако всичко е наред, на състезателя ще бъде изплатена сумата. Ако не е, той и хората, които са му помагали да спечели нечестно, ще понесат съответната отговорност", казва Халваджиян. ТВ7 предложили на Михов да се подложи на още един тест с детектор, но той отказал. Всички реализирали предаването обаче били „закачени" за машината. Един от тях се провалил. Този факт навежда организаторите на мисълта, че въпросният може да е „съратник" на шампиона. На проверка били подложени и всички състезатели, взели над 50 000 лева от „Игра за милиони". Те преминали изпитанието и получили наградите си.
През седмицата Чавдар Михов обяви пред в. „24 часа", че завежда дело срещу ТВ7 за все още неизплатената награда. Победителят пита защо каналът излъчил предаването с негово участие, ако се е съмнявал в редовността му. Също така допълва, че по регламент спечелилият не може да има претенции към телевизията, ако играта му не била излъчена. Чуди се също защо, ако са го подозирали в лъжа, шефовете на кабелния канал са показвали три месеца кадри от победата му в реклама на шоуто.
„Споразумението между ТВ7 и състезателите предвижда каналът да не изплати спечелена сума, ако има съмнения в честната игра на участника или при друг инцидент -коментира в отговор Халваджиян. - Това е изрично посочено в декларацията, подписана от участниците. Поканата към Чавдар Михов да се яви на първи и впоследствие на втори детектор на лъжата не е нищо друго освен доказателство, че телевизията прави всичко по силите си да му даде възможност да я убеди, че е спечелил парите по честен начин. Ако искаше да го лишава от печалбата, ТВ7 можеше просто да се позове на споменатата клауза." Това е първият случай, в който състезател и телевизия открито се хващат гуша за гуша за неплатена награда. Но не е и в който продецунт слага ръка на печалбата.
Преди пет години от „Стани богат" по Нова телевизия накараха Асен Ангелов да върне взетите 100 000 лева. Софиянецът бе първият и единствен досега участник, прибрал най-голямата сума от шоуто.
организаторите си поискаха сумата обратно
не защото Алексиев я бе взел с измама, а защото се оказа баща на водещата по онова време в частната телевизия Искра Ангелова. През 2002 г. тя бе лице на неделното предаване „У нас". Днес пък води нощния блок „Нощни птици" по БНТ. Говореше се също, че в „Стани богат" е направен и опит да се печелят пари с подсказване. По ирония на съдбата за аферата алармира Магърдич Халваджиян. Преди години В предаването му „Господари на ефира" бяха излъчени скандални кадри. Състезателят на стола на богатството отговаряше на Ники Кънчев, едва след като човек от публиката се изкашля. Отговорът А, В, С или D подозрително съвпадаше с броя покашляния. Продуиентите от „СИА" обявиха, че ще направят вътрешно разследване дали става дума за комбина или за съвпадение. Резултатите от него така и не станаха известни.
С това любопитните истории в „Стани богат" не свършват. Преди години, когато шоуто още се снимало в Букурещ, участници ДАЛИ ПРОДУЦЕНТИТЕ ПОД СЪД защото не получили възможност да играят. Точно преди да седнат на стола на богатството, организаторите ги отрязали с обяснението, че няма да правят повече предавания в румънската столица. Адвокатка, мераклийка за наградата, повела още неколцина претенденти за стоте хиляди лева на протест, задето били принудени да прекарат няколко дни на комшийска земя при лоши условия на живот, без в крайна сметка да се заснеме предаване с тяхно участие. Организатор на снимачния процес по онова време бил Румен Ауканов, който в момента е водещ на „Сделка или не". В крайна сметка трите иска за по пет хиляди лева били отхвърлени. Въпреки това фирмата променила споразуменията си със състезателите. Според новите условия те не могат да имат претенции към нея, ако по една или друга причина не седнат на стола на богатството.
Освен със сърдита юристка неотдавна шефовете на „СИА" имали проблем и с човек от публиката. Спечелил 100 хил. лева от играта им „Един срещу всички" станал известен на пресата, преди продуцентите да го обявят официално. Издънката се получила, защото някой от масовката го снимал и пратил MMS на жълт вестник. Изданието публикувало кадрите и името на щастливеца, като така развалило планувания PR.

Няма коментари: