неделя, 2 март 2008 г.

Фред Коблингер: Важен е единствено клиентът

Фред Коблингер: Важен е единствено клиентът
в. Поглед
- Смятате ли, че тв клиповете стигат за добра рекламна кампания?
- Всичко е лично. Можеш да използваш всяка медия, дори и телевизията, за да предадеш посланието, което да достигне до всеки човек. Например, ако си банка и слоганът ти е: "Дайте шанс на мечтите си", можеш да направиш телевизионна и печатна реклама, но това няма да има никаква връзка с потребителя, никаква обратна реакция. Същото послание обаче може да бъде формулирано като "Кажете ни какви са мечтите ви" и ше накара поне 6000 ауши ga пишат на банката за какво мечтаят. След това вече имаш основа за индивидуална комуникация с тях. Но това със сигурност не може да е всичко. Би трябвало в самата банка да има "кът на мечтите", където бъдещите клиенти да седнат удобно, да си затворят очите и да помечтаят. След това да ги напишат на хартията, а банката всеки месец да удовлетворява по една мечта. По телевизията и в печата посланието е еднопосочно. Другият начин използва същия канал, но вече има обратна връзка.
Защото не е важна банката, важен е клиентът.
- Как обаче да накараш хората да ти се доверят, ако преди това са ги лъгали безброй пъти?
- Да, наистина е много трудно да накараш хората да ти се доверят, ако е трудно да имаш клиенти. Трябва да се грижиш за клиентите си. Ако разчиташ само на рекламата, ще се появи друга банка, която да направи по-добра реклама от твоята. За хората от маркетинга, естествено, е по-лесно да ползват стандартния рекламен тип 8 телевизията и пресата, за да не мислят и да работят.
- Ако сте рекламодател, коя медия бихте използвали, за да предавате посланията си?
- За мен медията не е важна. Важно е мисленето. Рекламодателите обаче не искат решение, а телевизионен клип. Би трябвало да кажат: "Имам такъв проблем, пред мен има голямо предизвикателство, намерете ми решение", но голяма част от рекламодателите предпочитат просто да се появят пред голяма аудитория и се чудят защо това не им носи желания резултат.
- Вярно ли е твърдението, че в рекламния бизнес креативността е станала много по-важна от ефективността?
- Да, но не бих казал, че има такава тенденция, а no-скоро определени агенции смятат, че творчеството е всичко. Това не е грешно, но не е и правилно. Трябва да има пълно слибане на имиджа с поведението. Но да има и стратегия, която да определя водещото. Защото понякога можеш да кажеш "Уау", но това е no-скоро заради техническото изпълнение на рекламата, а не защото ни е докоснала. Проблемът на повечето реклами, които участват в Кан, е, че са просто идеи без търговска стойност. Все пак рекламата е част от маркетинга, чиято цел е да ти помогне да придобиеш по-голям дял от пазара.
- По какво разбирате, че една рекламна кампания е ефективна?
- Ползваме най-различни източници. Изследванията на пазара са, за да видим имиджа, а реалните продажби показват ефективността. Задължително обаче трябва да се ползват комбинирани данни, за да се види реалният резултат и да няма самозаблуда. Преди години мотото на Австрийските железници беше: "Най-лесният начин да пътуваш". Но това не предизвика повече хора да пътуват с влакове, защото те бяха стари, неудобни и закъсняваха. А и не можеш да се обърнеш към всички. "Всички" означава "никой". Когато определиш таргет групите, които те интересуват, чрез масмедиите можеш да стигнеш до тях. И да им направиш специална оферта, която да е преведена на езика на всяка една от тях. Най-важното нещо е да разбереш от какво се нуждае клиентът ни. За да мога да те хвана, трябва да знам какво искаш.
стр. 12

Няма коментари: