понеделник, 3 март 2008 г.

Обвиниха Барак Обама в скандални връзки с корумпиран бизнесмен

Обвиниха Барак Обама в скандални връзки с корумпиран бизнесмен

дата : 2 март 2008 г. 17:27 ч.
Той признава, че е било грешка да допусне Тони Реско до личните си дела. Снимка: ЕРА/БГНЕС



Барак Обама бе обвинен днес от вестник "Ню Йорк таймс" в нерегламентирани отношения с бизнесмен, изправен на съд заради корупция.

Статията, озаглавена "Въпроси около сделка на Обама с подсъдим строителен предприемач", разказва за закупуването през 2005 година от страна на илинойския сенатор на дворно място от чикагския бизнесмен Тони Реско.

Известният с политическите си контакти Реско е подсъдим по многобройни обвинения в корупция и ще се изправи пред съда в понеделник.

Авторите на публикацията Майк Макайнтър и Кристофър Дрю твърдят, че Барак Обама е закупил къща в престижен район на Чикаго по същото време, когато семейството на Реско придобива парцел в съседство с нея. Според тях, Реско, който по това време е изпитвал сериозни финансови затруднения, е купил скъпото парче земя, за да го продаде впоследствие на влиятелния си съсед.

Барак Обама, който в момента е кандидат за демократическата номинация за президент на САЩ, признава, че е било грешка да допусне Тони Реско до личните си дела, но допълва, че от друга страна няма нищо необичайно, че бизнесменът е купил парцела.

Вестникът обаче твърди, че по времето, когато сделката между двамата е осъществена, в медиите вече са се били появили материали за нечисти сделки на строителния предприемач - факт, който Обама е трябвало да има предвид и да не установява контакти с него.

Статията в "Ню Йорк таймс" излиза ден преди решителния двубой между Хилари Клинтън и Барак Обама във вторник, когато ще се проведе поредният тур от изборите за определяне на демократическата номинация за президент. От този вот ще зависи дали бившата първа дама ще се откаже от надпреварата или ще продължи да се бори до партийната конференция през август.

Вестник "Ню Йорк таймс", който на ранен етап от кампанията обяви подкрепата си за Хилари, не за първи път публикува материал, скандално изобличаващ един от претендентите за общите президентски избори през ноември. БТА

Няма коментари: