събота, 8 март 2008 г.

Деница Сачева, изпълнителен директор на Intel Day Solution: Да колекционираш...емоционални мигове

Деница Сачева, изпълнителен директор на Intel Day Solution: Да колекционираш...емоционални мигове
сп. Пик
Илеана СТОЯНОВА
Известно е, че в XXI в. да ръководиш добре бизнес, означава да управляваш неговото бъдеше, а да управляваш бъдещето - да управляваш информацията. Днес немалко хора се занимават с модерната специалност public relations, или, както вече е придобило гражданственост, PR. У нас ги наричат консултанти по публичен имидж и връзки с обществеността и се смята, че в голяма степен управляват информационните потоци.
Никога не съм планирала живота си, не предполагах, че иде се занимавам с връзки с обществеността, споделя Деница Сачева, изпълнителен директор на една от младите, но бързо развиващи се фирми в областта на PR-a, агенцията Intel Day Solution. 35-годишната блондинка определя себе си като умерен оптимист и щастлив човек. За нея духовният живот е от голямо значение - духовните изживявания са движещата сила напред. Не се вълнува от материалните ценности, без да страда от излишно охолство. Споделя, че до момента не й се е налагало да взема решение, което да се е основавало само на парите. От години, твърди Деница Сачева, за нея парите са средство, но не и цел.
Първоначално завършва туристически мениджмънт, а впоследствие социална педагогика и връзки с обществеността. Занимавала се е с туризъм, със социални дейности, със здравеопазване. Била е началник на кабинета на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев през 1999 - 2001 г. Разбира се, през цялото време е присъствало и онова свързващо звено - комуникацията с хората и управлението на комуникациите.
Общоприето е PR-ът да се свързва единствено с медиите. Според Деница Сачева това е секторът, който по някакъв начин структурира комуникацията и информацията между хората. При завръщането си в края на януари т. г. от Ню Йорк, където участва в годишната среща на Международната асоциация no PR /IPRA/, в която членуват приблизително 1100 специалисти no PR от 100 страни, тя споделя, че там е коментиран смисълът на тяхната професия, а именно, че те са „архитекти на разговора". И наистина всеки е бил свидетел как в немалко ситуации са възниквали ненужни спорове между хора, които „не говорят на един език" или просто говорят, без да се чуват. Затова според Деница Сачева ролята на PR-a е да изгради тази „архитектура" на разговора между хората.
Стратегическо мислене и усет към дребните неща
- това е житейската и професионалната й философия.
Започва да прави PR в Министерството на труда и социалната политика преди 12 години, но активно и целенасочено се заема с професията
през 2001 г., когато заедно със състуденти от факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет със собствени капитали създават PR агенцията Intel Day Solution. Впоследствие привлича и колеги от Нов български университет и така формира един мотивиран да успее младежки екип. Това е особено важно за креативните и интересни решения, но от друга страна, е недостатък в днешно време, защото липсва сериозен „икономически гръб". Известно е, че повечето подобни агенции са създадени от икономически структури или като клонове на чужди организации. В България има около четири-пет PR агенции като Intel Day Solution, създадени от „абсолютното нищо", споделя Деница Сачева. Това не пречи обаче през 2007 г. да грабне престижния приз на световната PR общност и по-специално на IPRA за националната кампания за превенция на болестта „птичи грип", която агенцията направи в района на с. Слънчоглед, където възникна кризата. Наградата е присъдена, защото агенцията всъщност не е използвала медиите в своята кампания, комуникационни канали са били джамиите и магазините за хляб. Хората от селото смятали, че Аллах е пратил страшната болест по птиците, и затова младежите от Intel Day Solution предложили чрез джамиите да им обясняват как да се предпазват в бъдеще.
френският писател Антоан дьо Сент-Екзюпери смята, че има само едно истинско богатство, и то е общуването между жората... Това е така, защото човек се чувства удовлетворен от общуването, между него и заобикалящите го протичат идеи, знания, чувства...
Аз се чувствам удовлетворена тогава, когато от работата ми има смисъл. Много хора смятат, че за една PR кампания най-важното е да има лого и послание. А според мен най-важно е да има смисъл и дух, Защото, ако е без смисъл, не е професионално предизвикателство. Затова тези, които са с общественополезен смисъл, са най-интересни. Разбира се, частна фирма, която трябва да осигури издръжката на 12 души, не може да си позволи лукса винаги да избира, понякога се налага да работи и по комерсиални проекти.
Фирмите за връзки с обществеността имат за цел осигуряването на публичност, както и създаването на корпоративен имидж. Интересно е как те определят какво да се каже, на кого и колко често. Секторите, в които работи агенцията Intel Day Solution, са здравеопазване, социална политика, култура и политически PR. Определящото е опитът на хората, които работят в нея. За да направиш една кампания, трябва добре да познаваш сектора, за който работиш - проблемите, структурите в него, неформалните отношения между хората там. Защото, ако не си по-задълбочен в работата си, ще бъдеш занаятчия. Неслучайно са се нарекли така - Intel Day Solution - интелигентни решения всеки ден...
За да се успее в този бизнес, трябват въображение, чувство за хумор и богат интелект
В нашата професия човек трябва да има много голямо въображение, тъй като няма готови рецепти. Всичко зависи от конкретните хора и от конкретните проблеми. Необходимо е да познаваш обстановката в страната, какви са общите тенденции - политически и икономически. Нужна е гъвкавост, добронамереност и позитивност при решаването на проблемите. Трябва да умееш да обшуваш с различни хора - умни и глупави; много богати и много бедни... Когато пък се работи политически PR, там отношенията са съвсем различни, разнородни хора с различни идеи и амбиции. А това е много изтоидително и бих казала „енергийно изпиващо". С обикновените хора е различно - тези хора са възхитителни и ме вдъхновяват. Виждам как приемат нещастието, как го преживяват, каква философия имат за живота. Много е важно как един човек преживява страданието, защото то е голям „лакмус" за човешкия характер. Всичко това споделя Деница Сачева и допълва, че е работила с роми и с турци, със самотни майки, с приемни семейства, с увредени деца, разказва, че се е натъквала на много житейски истории, които са я вдъхновявали в последствие...
Широко разпространено е твърдението, че за да се направи успешна кариера днес, са необходими гениалност, вяра и постоянство.
Винази се заплаща цена и тя е висока
Успехът си има своята цена, която всеки избира дали да заплати. Понякога коства здравето, свободното време, контактите с близки хора. Но когато човек осъзнае, че има талант за някаква работа, трябва да го развива.
До момента съм заложила повече на кариерата си, отколкото на личния живот, споделя Деница Сачева. Сметнала съм, че така съм по-полезна на този етап. Вероятно в друг момент ще разменя приоритетите. Професионалното ми напрежение е огромно.
Все пак според нея има баланс между това, което дава от себе си, и това, което получава. Намира баланса между работата и личните емоции. Тя харесва живота си. За нея личният живот представлява общуване между двама души със сходни интереси, то8а прави Връзката стабилна и смислена.
Според стара китайска поговорка, ако не променим посоката си, вероятно ще стигнем там, закъдето сме се запътили. Младата жена обича устойчивите неща, нещата, които са смислени, обича да върви напред. Закъде се е запътила? Интересни са й международните PR кампании, които
обхващат повече от една страна, няколко континента, няколко култури... С други думи, трудните, мащабните проекти, интересните политически или бизнес проекти. Нова професия, която се оформя напоследък, е т. нар. „обществена дипломация", от която е увлечена и тя.
„Колекционира" четирилистни детелини и...емоционални мигове
Напоследък психолозите твърдят, че ако човек умее да изживява с пълнота Всеки свой миг, той е направо интелигентен, защото притежава най-сигурното оръжие срещу стреса и неврозите.
Изживявам пълноценно всичко, което ми се случва, и имам памет за хубавото. В трудни моменти си припомням хубави емоции и това ме зарежда. Непрекъснато търся нещо, което да ме зарежда духовно. Нещо дребно, което ми носи радост - например страстта ми към отглеждане на цветя. Обичам да „колекционирам" четирилистни детелини. Много често ги намирам из полето, веднъж даже намерих седем на едно място край брега на река Дунав В Русе. Изобщо съм от хората, които забелязват и дребните неща, дори това ме радва.
„Ахилесовата пета"
Хората от зодия Скорпион са прекомерно емоционални. Това понякога помага, друг път вреди. Според Деница Сачева прекалената й добронамереност към хората и-нещата от живота й пречи, постоянно дава шанс както на хора, така и на конкретни ситуации да се развият, да се съградят. Грешила е многократно и твърди, че успехът е функция на талант, късмет и провали.
Правейки равносметка за себе си, смята, че се развива благодарение на това, че е самокритична, а също така, защото винаги търси етиката 8 отношенията между хората. Държи да не изменя на своята същност, да бъде в хармония с вътрешното си „аз".
Къде е .мястото на мечтите
Мечтите ми помагат - винаги успявам сама „да се изтегля от блатото за косата" подобно на Барон Мюнхаузен и така да се измъкна от временните състояния на падове. Мечтая за пътешествия до далечни екзотични страни, до непознати и странни места. Пътуванията винаги ме зареждате енергия. Мечтая за определени неща както в професията си, така и в личния живот. Имам планове и за фирмата Intel Day Solution, които ще реализирам.
стр. 52 – 53, 54 – 55

Няма коментари: