вторник, 2 септември 2008 г.

Спряха Би Ти Ви в голяма част от Западна България

Труд - 4 стр.
Спряха Би Ти Ви в голяма част от Западна България

Ваня ЕМИЛОВА, Светлана ВАСИЛЕВА

Дванайсет кабелни оператори от Югозападна България (включваща областите Перник, Благоевград и Кюстендил), градовете Мездра, Враца, Видин, Монтана, Ботевград, както и един оператор от Пловдив спряха да излъчват програмата на Би Ти Ви от вчера.
Причината е, че телевизията поиска такса за всеки абонат, до който достига техният сигнал. Само в Пиринско те са 640 000 души.
Кабелните оператори твърдят, че преди месец медията е поискала по 2,32 лв. на абонат. Вчера от Би Ти Ви заявиха, че сумата е 49 евроцента без ДДС (или 1,18 лв. с данъка).
От телевизията реагираха на „дръпването на шалтера" с изявление. В него се казва: „За Би Ти Ви не е важно непременно да получава пари за излъчването си, а да бъде поставена в благоприятни условия в кабелната мрежа." В началото на миналата седмица от Би Ти Ви обявили алтернативна оферта. Според нея операторите могат да излъчват програмата й безплатно, ако се съгласят срещу заплащане да дават новите канали, които тя планира да пусне през 2009 г. (виж в дясно). А който откаже - ще плаща такса.
От телевизията преговаряли с около 300 оператори по офертата си. На 3 септември трябвало да има среща и с представителя на кабеларките от Югозападна България Велимир Алтънов с главния юрисконсулт на Би Ти Ви Жанет Захариева. От медията заявиха, че не са очаквали операторите да прекратят излъчването си преди визитата.
„Смятаме, че подобни действия са единствено в ущърб на нашите зрители, които винаги са плащали, за да гледат Би Ти Ви", възмутиха се от медията.
Операторите обаче са категорични, че ако се съгласят да плащат, щяла да последва лавина от искания от другите телевизии и услугата да стане невъзможна.
В момента единственият вариант да се гледа частната телевизия в почти цяла Западна България е всеки да се оборудва с антена, за да приема ефирно програмата й. Според операторите обаче качество е по-лошо и липсва покритие в голяма част от населените места.

вторник, 2 септември 2008 03:10:59

Няма коментари: