петък, 5 септември 2008 г.

Microsoft обмисля ga заведе иск срещу Google

Класа - 22 стр.
Microsoft обмисля ga заведе иск срещу Google



Новият браузър Chrome беше вторият голям удар на интернет търсачката, след като бе постигнато споразумение c Yahoo!
Microsoft планира да заведе антимонополен иск срещу конкурента си на интернет пазара - Google, съобщи theinquirer.net, позовавайки се на източници от компанията. Повод за евентуалната контраатака на Microsoft е пускането на браузъра Chrome, с който Google ще се опита и вероятно ще успее да вземе дял от Internet Explorer.
Дали Microsoft ще предприеме съдебен иск срещу интернет гиганта, зависи от това, по какъв начин Google ще интегрира своите продукти, включително уеббраузър, търсене и офис приложения, твърдят запознати.
Междувременно водещият технологичен сайт CNET съобщи, че браузърът на Google е значително по-бърз от конкурентите Firefox и IE. Предимството на Chrome е било демонстрирано
с Javascript тестове.
Други източници в интернет пък побързаха да обявят първата открита уязвимост в браузъра, съобщи technews.bg. Чрез линк за даунлоудване недобронамерен човек може да проникне в почти всеки файл на компютъра ви, казва специалистът по интернет безопасност Авив Раф пред TG Daily. Представители на Google още не са направили официален коментар по повод тези твърдения.
Браузърът е достъпен за сваляне дори от българската версия на началната страница на Google - http://www.google.bg/, на която е разположен линк. Прави впечатление, че на практика този браузър не се сваля като самостоятелен инсталационен файл, а директно се инсталира в компютъра.
Според специалисти от IT средите Google Chrome е кръстоска между Mozilla Firefox, Internet Explorer и донякъде Opera.
Стартовата страница напомня на тази на Opera с тази разлика, че на нея са показани миниатюри на най-посещаваните страници. Освен това оттук може да се търси в историята на посетените страници. Новият браузър е изключително бърз - както при стартиране, така и при работа. Интерфейсът на програмата е малко странен и дори ще ви се стори беден откъм функции. Преди всичко адресният ред може да се използва не само за въвеждане на адрес, а и за търсене в Google (ако сте задали тази търсачка по подразбиране). Адресът на сайта в адресния ред се показва по нов начин - домейнът е с нормален цвят, а останалата част от адреса - в по-блед.
Това е втората голяма крачка на Google пред конкурентите от Microsoft, които не успяха да се преборят за миноритарния процент акции от Yahoo! преди няколко месеца. Интернет порталът отказа оферта от 35 долара на акция.
На 7 септември Google ще празнува своя 10-и рожден ден.

петък, 5 септември 2008 04:26:21

Няма коментари: