четвъртък, 4 септември 2008 г.

Искате ли ги за учители?

24 Часа - 16 стр.
Искате ли ги за учители?



30 от най-известните български журналисти, юристи, икономисти, политици в първата вестникарска школа
Вестникарска група България открива първата у нас академия за журналисти.
От октомври в продължение на 18 месеца издържалите приемния изпит ще учат занаята направо от извора, като за това ще получават и стипендия.
Обучението включва лекции по теория и практика на журналистическата работа и стаж в редакциите на всекидневниците" 24 часа" и "Дневен Труд" и в седмичника "168 часа".
Лекторите в академията са лидери на общественото мнение у нас. Сред тях има видни журналисти, учени, политици, експерти в областта на правото, икономиката, държавното управление, евроинтеграцията.
След завършването на журналистическата школа най-добрите ще сложат подписи под трудови договори с изданията на вестникарската група.
Аксел Шиндлер
Започнал кариерата си като стажант на ВАЦ в България, днес Аксел Шиндлер е главен управител на Вестникарска група България и изпълнителен директор на "Медиа холдинг". Ако има някой, който умее да придаде европейски измерения на вестникарския бизнес у нас, това е Шиндлер.
Венелина Гочева
е в "24 часа" от първия му брой през 1991 г. Само за 1 г. работи във в. "Континент" през 1996. На 28 г. става зам. главен редактор на "24 часа". О т 2000 г. поема щафетата от Валери Найденов като главен редактор. "24 часа" днес е медията, двигател на най-сериозните социални акции с читатели.
Тошо Тошев
оглавява в. "Труд" през 1991 г. Само за 6 години той го спасява от фалит, спира упадъка му, модернизира го и го издига до най-тиражния български всекидневник. Тошев е виден български журналист и писател. Той е съосновател и председател на Съюза на издателите в България.
Андреас Рудаш
е управител на ВАЦ за Австрия и Източна Европа. Бил е председател на Австрийската социалдемократическа партия, а днес отговаря за изданията на ВАЦ в Източна Европа. Групата "Вест-дойче алгемайне цай-тунг" (ВАЦ) е издател на вестниците "24 часа" и "Труд" от 1997 г.
Валери Найденов е основател на в. "24 часа" и негов главен редактор от 1991 до 1996 г. и от 1997 до 2000 г.
Създава сп. "Сега" и ръководи в. "Континент".
Работил е в "Антени", 6 г. е бил кореспондент на БТА в Москва.
Признават го за баща на модерната журналистика в България.
Проф. Иван Илчев
е ректор на Софийския университет. Професор второ поколение, син на видния историк Илчо Димитров, той е енциклопедия за българското минало. Умее да разказва за него едновременно критично, с човещина и със съхранен респект към героите на историята ни.
Кеворк Кеворкян е всепризнатият майстор на интервюто в България. Баща на тв предаването "Всяка неделя", чийто рейтинг е недостижим и днес. Разговорът му в ефира на телевизията със съветския академик Амосов през 1988 г. нанесе съкрушителен медиен удар на комунистическата система у нас.
Даниела Доковска е адвокат №1 в България, председател на Висшия адвокатски съвет. Доковска е великолепен юрист и учен, образец на принцип-ност и достойнство. Тя е единственият адвокат в България, успешно защитил държавен глава в съда - Тодор Живков. Доковска е любимият адвокат на медиите у нас.
Кнут Прийс
е известен немски журналист, който в момента ръководи обединеното кореспондентско бюро на ВАЦ в Брюксел - столицата на Европейския съюз. Специализирал се е в писането по глобални проблеми, по външнополитически теми, както и по широката тема за еворпейската интеграция.
Евгений Дайнов е авторитетен политолог, професор в Нов български университет и председател на Центъра за социални практики. Завършил е история в Оксфорд, предпочита да живее на село - в търновското Миндя. Неговите анализи и прогнози са ориентир за политиците повече от 15 г.
Евелина Андреева
е главен секретар на Българската телеграфна агенция - най-старата и най-авторитетната медийна институция в България. Тя познава особеностите на агенционната журналистика, най-важната сред които е умението новината да се разпространи незабавно и да бъде вярна, точна и безпристрастна.
Тодор Атанасов
е лрокурист на Вестникарска група България и ръководи разпространението на обспужваните от нея издания. Човекът, през чиито ръце всеки ден минават най-големите вестникарски тиражи в България, е Тодор Атанасов. Той най-добре знае как вестникът да стигне до читателя си.
Никола Кицевски
е първи заместник главен редактор на в. "Труд" и шеф на едноименната кногоиздателска къща -една от най-успешните в България. Бил е журналист в БТА и кореспондент на агенцията в Белград. Специалист е по балканските дела и известен коментатор на вътрешнополитически теми.
Велизар Соколов
е най-големият познавач на авторското право в България. Представлява като адвокат правата на "Майкрософт", "Нинтен-до" и други световни корпорации у нас. Благодареше на опита си в шоу-бизнеса Велизар Соколов (Заки) е най-убеденият защитник на правата на българските автори.
Росен Янков
е заместник-главен редактор на в. "24 часа" от 1995 г. до днес с прекъсване от 1 година, през която заемаше същия пост в сп. "Сега" и в. "Континент". филолог по образование,той започва журналистическата си кариера като репортер в Главна редакция "Международна информация" на БТА. Във вестник "24 часа" е последователно репортер, редактор и завеждащ отдел.
Блага Букева
е заместник главен редактор на в. "24 часа". Заложила е кариерата си на бизнес журналистиката и социалните теми.
Специалист е по финансовите и икономическите въпроси. Преди да постъпи в любимия вестник, е работила във вестниците "Кооперативно село", "Репортер 7", "Стандарт".
Цветан Сивков
е доцент, юридически съветник на президента на републиката Георги Първанов. Той подготвя указите в държавата. Специалист е по законодателство и местно самоуправление. Преподава в Софийския и във Великотърновския университет.
Лазар Фалли
участва сред лекторите в журналистическата школа като експерт по онази част от създаването на печатните издания, която остава скрита за обществеността - производството. Пътят на вестника, след като журналистът е сложил последната дума в него, е високотехнологичен и много бърз.
Лилия Христовска
е дългогодишна журналистка във в. "Труд". Тя превърна страниците с правни консултации на вестника в институция и създаде навик на всички юрисконсулти и адвокати в България да си ги изрязват с ножица. Статиите на Христовска за недъзите в съдебната система са основно четиво за магистрати и депутати.
Иван Захариев
е фотожурна-лист, заместник главен редактор на седмичния вестник "168 часа". Той е майстор както на репортажната снимка, така и на портретната. Снима с увлечение и необикновените места в България - например автор е на колекция от снимки на всички наши водопади. Захариев участва в школата като преподавател по фотожурналистика.
Борис Велчев
е главен прокурор на България от 23 февруари 2006 г. Освен това е преподавател по наказателно право и международно наказателно право в Софийския университет. Велчев е един от най-изтъкнатите юристи от "новата вълна".
Огнян Герджиков
е светило в българската юриспруденция. Професорът по търговско право в Софийския университет е автор на множество трудове, както и на някои от основополагащите закони на пазарното стопанство у нас. Бил е и председател на Народното събрание.
Константин Пенчев
е председател на Върховния административен съд. Бил е зам.-председател на Софийския окръжен съд и адвокат към Софийската адвокатска колегия. Избран е за депутат в 39-ото народно събрание, бил е член на комисията по икономическа политика и комисията по правни въпроси.
Емил Хърсев
е доцент в УНСС, преподава банково дело. Изключително ерудиран и социално ангажиран, сладкодумен и обаятелен. Хърсев е бивш подуправител на БНБ, двигател на реформата в централната банка в първите години на демокрацията. Инициатор е за създаването на Асоциацията на търговските банки.
Димитър Чобанов
е главен икономист на Института за пазарна икономика. Завършил е финанси в УНСС. Бил е стажант в представителството на Международния валутен фонд. Работил е като консултант на Световната банка. Заедно с Иван Ангелов има най-острото журанали-стическо перо измежду експертите в института.
Нери Терзиева
е емблема на смелата журналистика у нас от 90-те години. Завършила е журналистика в Софийския университет. Работила е в тв център „Пловдив" и БНТ. През президентския мандат на Петър Стоянов е негов прессе-кретар. В момента е PR в „Овергаз" и преподава тв журналистика в Софийския университет.
Гергана Грънчарова
е министър по европейските въпроси. Била е депутат е в 39-ото и 40-ото Народно събрание, а от 2004 до 2007 г. е замест-ник-външен министър. В момента Грънчарова е моторът на евроинтегра-цията у нас.
Георги Карасимеонов
е известен политолог, доктор по право и философски науки и професор по политология в Софийския университет. Изпълнителен директор е на Института за политически и правни изследвания.
Проф. Петър-Емил Митев
е отгледал всички днешни социолози. Той е директор на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" и преподава политически науки в -Софийския университет.
Радомир Чолаков
е корифеят на медий-ното право в България. Завършил е право в Софийския университет. През 1995 г. постъпва в БНТ като юрисконсулт и последователно заема длъжностите главен юрисконсулт, главен секретар, а през 1999 г. става изпълнителен директор на БНТ. Шеф е на правния отдел на Вестникарска група България.
Стефка Стоева
е зам.-председател на Върховния административен съд. Тя е съдия от кариерата - правора-здава в районния съд в Костинброд, а после в Софийския окръжен съд, преди да стане висш магистрат през 1993 г. Решава дела във Върховния административен съд от възстановяването му през 1996 г., а от 2004 г. е негов зам.-председател.
Румен Аврамов
е финансовата памет на България. Работил е в Икономическия институт на БАН. Доктор по икономика.От 1997 до 2002 г. е член на УС на БНБ. Автор е на трудове в областта на икономиката, финансовата система и стопанската история. Сега е програмен директор на Центъра за либерални стратегии.
Станимир Въгленов
е редактор от отдел „Мнения" на в. „24 часа" и разследващ журналист, член е на Международната организация на разследващите журналисти и е автор на едни от най-разтърсващите разследвания, излезли в "24 часа". Разбира много от онлайн новини и отговаря за интернет изданието на в. "24 часа".
Атанас Семов
е политолог, преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет. Директор е на Института по европейско право. Член е на Асоциацията по международно право в Лондон, и на издателския съвет на Международния журнал по ядрено право в Париж. Семов е най-отявленият защитник на реакторите в АЕЦ "Козлодуй".
Иван Нейков
е завършил право в Софийския университет. Бил е заместник-председател на КНСБ и социален министър в правителството на Иван Костов. Сега е заместник-председател на бюджетната комисия и на комисията по етика в общинския съвет на София. Оглавява и Балканския институт по труда и социалната политика.

четвъртък, 4 септември 2008 03:21:48

Няма коментари: