сряда, 3 септември 2008 г.

Андреас Рудаш, управител на ВАЦ за Австрия и Източна Европа: Медиите критикуват кабинети, но това не ги прави родоотстъпници

24 Часа - 34 стр.
Андреас Рудаш, управител на ВАЦ за Австрия и Източна Европа: Медиите критикуват кабинети, но това не ги прави родоотстъпници



Интервюто на Андреас Рудаш е за австрийския в. „Ди Пресе". Той е бил управител на Австрийската социалдемократическа партия, а днес отговаря за изданията на ВАЦ в Австрия и Източна Европа. Издателската група притежава и половината от австрийския в. "Кронен цайтунг".
***
- Някога в социалдемократическата партия се грижехте за имиджа на лидера Виктор Клима в медиите. Какво се промени при вас?
- Намирам за забавно, че толкова малко неща са се променили в личен план. Много от участниците в диалога днес са добре познати от миналото лица, които бяха активни още по мое време. Тогава правехме медиен тренинг (за политици -бел. ред.), но това вече всеки го може. Днес трябва да се предложи нещо ново. Вълшебната дума е автентичност. И още нещо: Политическите партии не са разбрали колко важно нещо е интернет -преди всичко за младите избиратели.
- Какво казва ВАЦ за предизборната помощ за АСДП на файман (лидер на партията - бел. ред.)?
- Обсъжда се. Но ние имаме един ясен принцип: строгото разделение на издателство и редакция. То е като стена. Поддържаме я, защото сме на мнение, че няма добра и лоша намеса.
- Как решавате тогава конфликти?
- Когато например към един от нашите български вестници бяха отправени упреци, че публикува националистически материали, привлякохме Международната федерация на журналистите, за да се получи дебат по същество между журналисти, а не ние като издателство да се намесваме.
- Как се отнасяте към критичната позиция на „Кронен цайтунг" спрямо ЕС?
- Печатните медии, в които ВАЦ има дял, трябва да са за парламентарната демокрация, срещу насъскването на хората, трябва също така да спазват принципите на ОССЕ. Ние подкрепяме ЕС, той е важна тема във всички наши медии. От решаващо значение е реакцията в конкретната ситуация. Един критичен материал дали е анти-ЕС в същото време?
Ние казваме също така: Всеки от нашите вестници е критичен към правителствата, но това прави ли ги родоотстъпници?
- По какъв начин ВАЦ влия върху редакционната работа на „Кронен цайтунг"?
- Отговорността за редакционната работа е на фамилията Диханд. Независимо от това ние не искаме издатели, управители или мениджъри да казват на журналистите какво да пишат. Ние вярваме в самопречистващата сила на журналистиката.
- Имате ли някакви очаквания за новото правителство?
- Да не се съсипват разпространител-ските структури чрез закони - сега има законодателни предложения за наемането на чужденци. На електронните медии трябва да се позволи по-голяма конкуренция. И накрая - намирам удръжките от реклама за анахронични.
- Вие отговаряте и за бизнеса на ВАЦ в чужбина. Какво ново?
- Русия си е работа на пълен ден. Там изграждаме верига от регионални вестници чрез изкупуване и основаване на редакции. В Санкт Петербург поехме издателство за специализирани списания. В Албания купихме телевизионен канал и стабилизираме ангажимента си в съществуващите дялови участия.
- Има ли някакви по-особени проблеми в бизнеса на Изток, например политически натиск?
- Има много малко страни в Европа, където бизнесът и политиката не се опитват да влияят. Нека не се правим, че това е източноевропейски феномен.
- Но чуваме за случаи, които при нас биха били немислими.
- В България крайнодясната партия „Атака" опита да влияе на наш вестник, като завзе по груб начин редакцията и заплаши главния редактор. Тогава Бодо Хомбах отиде на място и постави въпроса пред президента. Реагира и ОССЕ. Има международни структури, които работят. И в Русия се налага да ходим заради бизнеса с регионалните вестници и списанията, но не сме били обект на икономически или политически натиск.
- Виждате ли съмнителни тенденции?
- Да, нещо, което не е типично източноевропейско - че личности с успехи в бизнеса имат политически амбиции и поддържат медии, които да налагат политическите им интереси.

сряда, 3 септември 2008 03:13:27

Няма коментари: