четвъртък, 4 септември 2008 г.

Coca-Cola купува компания в Китай за 2.4 млрд. USD

Пари - 10 стр.
Coca-Cola купува компания в Китай за 2.4 млрд. USD

WALL STREET JOURNAL

Coca-Cola Co. предложи втората най-голяма сума за покупка на друга компания в историята си - 2.4 млрд. USD, за да придобие водещия китайски производител на натурални сокове и нектар Huiyuan Juice Group. Ако сделката стане факт, тя ще е номер едно в Китай за покупка на местна от чужда компания. Coca-Cola неотклонно следва стратегията да купува фирми, произвеждащи сокове, вода и други негазирани продукти в последните години, за да разшири портфолиото си и да се пребори с конкуренцията в сегментите на негазираните напитки, които нарастват по-бързо от този на газираните. Сделките, които реализира напоследък, са придобиване на голяма руска компания през 2005 г. и на мексиканската Jugos del Valle миналата година. Най-голямата придобивка на Coca-Cola обаче е щатският производител на енергийни напитки Energy Brands, за който плати 4.1 млрд. USD. Coke се надява сделката с Huiyuan да й позволи да увеличи още повече бързия ръст на продажбите на негазирани напитки на китайския пазар. През 2007 г. тя имаше 9.7% дял от пазара на плодови напитки в страната според Euromonitor International.
Huiyuan, която е водещият местен производител на 100-процентни натурални сокове, пък държи 43% oт китайския пазар по данни на AC Nielsen. Coca-Cola направи офертата си след края на олимпиадата в Пекин, защото като основен неин спонсор набра много червени точки, а и стана още по-популярна в Китай след масираната рекламна кампания. Френската компания Danone притежава почти 1/4 от Huiyиan.
***
Текст под снимка
Невил Исдел,който дълги години беше президент и главен изпълнителен директор на Coca-Cola, сега е директор на надзорния съвет на компанията, чиято марка струва над 70 млрд. USD

четвъртък, 4 септември 2008 04:29:30

Няма коментари: